dimarts, 20 d’agost del 2013

Les màquines de Sants

Avui hi ha un article a La Vanguardia que ve a dir que l'estació de Sants és un caos i tercermundista, que es col·lapsa i que és una estació impossible. Un dels principals problemes és que falten taquilles, i jo crec que hi ha molta gent que no sap que hi ha coses que les poden fer a les màquines. És veritat que les màquines no sempre funcionen a la perfecció, però puc dir que gairebé sempre anem més ràpids comprant nosaltres mateixos que fent la cua. Diu l'article que hi ha tants tipus de màquines que provoquen confusió, així que en aquest post (que em sembla que llegirà poca gent) pretenc explicar una mica què fa què. Fa dues setmanes que tenim les màquines taronges, així que també anirà bé per als usuaris habituals.

Arribem a Sants pel mig, passadís central, sis màquines grises de rodalies. Les velles, les de sempre, són com les vermelles i grises que hi ha per totes les estacions. Venen bitllets de rodalies, bitllets amb descompte de targeta daurada, abonaments de Renfe i d'ATM (T-10, T-Mes, blabla), productes combinats per al dia (anar+tornar+entrada a Port Aventura, Illa Fantasia, Vall de Núria i més) i són les que treuen també el combinat de rodalies gratuït quan arribes amb trens de llarga distància. Quan treus el bitllet, tens dues hores per passar pel torn abans que caduqui. I en el bitllet d'anada i tornada, la tornada dura fins a finalitzar el servei del dia següent de comprar-lo. No es poden comprar bitllets amb altres descomptes, s'haurà d'anar a taquilla. Per als productes combinats amb parcs temàtics i museus variats per altres dies, també a la taquilla. De la R3, només deixa comprar fins a Vic.

A la zona de l'Ars i el Calzedonia hi ha la part dels trens de llarga distància, i les màquines liles que hi ha allà són tant per imprimir bitllets amb el localitzador com per comprar bitllets, pel dia o per altres dies, amb targeta de crèdit. Al davant de les vies 11-12, davant del punt d'informació, n'hi ha una igual.

Enfilem cap a la dreta i davant de les taquilles trobem les taronges. Màquines noves de fa un parell de setmanes, venen tant rodalies com mitja distància. Només treuen bitllet per al dia, amb dues hores per gastar-lo, i no fan descomptes de targeta daurada ni de carnet jove. També venen abonaments d'ATM. No fan el combinat de rodalies. Per comprar, hem de teclejar la destinació al teclat, i prémer fort i fent el cop, perquè el tipus de pantalla reacciona a la pressió. Tries el tren que vols i pagues. Els horaris de trens que tenen els regionals del sud són els de sortida d'estació de França, sumeu-hi deu minutets més. S'ha de dir que aquestes màquines taronges encara s'estan acabant de perfilar.

Seguint cap al fons, al costat de la botiga del Barça, hi ha quatre màquines vermelles i grises que són iguals que les de rodalies del centre de l'estació. La que toca a la botiga a l'esquerra acostuma a agafar totes les targetes.

I entre les dues fileres, al fons, les liles de mitja distància de tota la vida. Venen bitllets per al moment i per altres dies, i abonaments. El bitllet d'anada i tornada funciona com el de rodalies, només fins el final de servei del dia següent a l'anada. El que es pot fer és canviar l'origen i comprar l'anada del nostre destí a Sants. Ofereixen possibilitat de fer descompte de carnet jove i de targeta daurada.

I ja està.

Les taronges agafen bitllets de cinc nous, les altres no.
Cal fixar-se en el canvi que tenen les màquines i no provar vuitanta vegades si entra el bitllet de vint. A sota ens apareix què accepta i què no.
De vegades el targeter falla, proveu una altra màquina. Les noves no solen fallar.

I si no esteu segurs de ser on sou, pregunteu al personal d'informació de l'estació, és a dir, a mi i als meus companys.

Algun dubte? :)

2 comentaris:

  1. Bona feina de servei públic.

    Si hi afegís alguna imatge per il·lustrar la varietat de màquines seria, al meu parer, rodó del tot.

    Enhorabona

    ResponElimina